Strips a'la KFC
Przepis na stripsy a'la KCF. Nie są to 100% stripsy z KFC, wiec sie nie czepiać ;-)
Składniki potrzebne do wykonania naszych stripsów:
- Cztery duże pojedyńcze piersi z kurczaka (miałem około 1,3KG)
- Jedna i 3/4 szklanki mąki pszennej. (około 300-350g)
- Dwie szklanki mleka (około 400ml)
- Dwa jajka
- Pół opakowania słodkiej papryki (12g)
- Pół opakowania pieprzu cayenne (12g,można więcej jeśli mają być naprawde ostre)
- Sól, do smaku, jak kto lubi.
- Olej do smażenia
- Dodatkowo: pieprz, sól, odrobina słodkiej papryki, czosnku granulowanego do posypania mięsa.
Wykonanie, ciasto naleśnikowe:
- Wrzucić jajka do blendera.
- Dodać mleko (400ml).
- Wrzucić mąke.
- Dodajemy papryke słodką, sól, pieprz cayenne.
- Blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowanie mięsa:
- Myjemy i oczyszczamy.
- Osuszamy, kroimy na paseczki, jeśli są za grube można je delikatnie rozklepać tłuczkiem.
- Posypujemy mięso pieprzem, solą, papryką oraz czosnkiem. Mieszamy rękoma aby mięso było dokładnie nasmarowane przyprawami.
- Odstawiamy mięso na godzine do lodówki.
- Rozgrzewamy powoli olej w głębokim garnku lub frytkownicy.
- Po godzinie w lodówce, zalewamy mięso ciastem naleśnikowym (konsystencja gęstszego ciasta naleśnikowego) i dokładnie je namaczamy w nim.
- Tak przygotowane mięso pudrujemy w mące pszennej.
- Stripsy wrzucamy partiami na rozgrzany olej i smażymy aż sie zezłocą.
- Usmażone stripsy odsączamy na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.
Najlepiej podawać z:
- Sosem czosnkowym,
- Barbecue,
- lub pikantnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz